Preskoči na glavni sadržaj

Kako si postaviti kvalitetne novogodišnje odluke?

Kako postaviti dobru novogodišnju odluku koju ću stvarno ostvariti? Što nakon što splasne ushićenost i uzbuđenost oko nove godine i vratim se natrag u dosadnu staru rutinu? Kako se zaista držati novogodišnjih odluka? Što ako ipak na kraju godine ne uspijem ostvariti sve što sam si postavila?
Ima još mnogo sličnih pitanja koje muče mlade poput mene ili vas. Ako niste upoznati sa temom radi se o malim odlukama koje si postavite na početku godine koje želite ostvariti u trajanju tekuće godine. Bližimo se kraju 2018. godine i sada je najbolje vrijeme za razmisliti o tome kakvi su nam ciljevi za sljedeću godinu. Možda mislite čemu te odluke, kako bi one mogu pomoći u životu?




Postavljanje sitnih odluka drži nas na tragu ka ostvarenju većeg cilja.
Za početak da razjasnimo razliku između cilja i odluke. Cilj je nešto veliko, nešto što jednom kada učinimo više ne ponavljamo kao što je izgubiti 10 kilograma. Odluka vezana za taj cilj bila bi da više vježbamo ili se zdravije hranimo.
Osobno sam tek prošle godine počela sa pisanjem novogodišnjih odluka. Nekako smatram da sam lakše ostvarila svoje odluke kada sam ih imala napisane na komadu papira nego kada su mi dotadašnjih godina zujale po glavi i na kraju ih nikada ne bih ostvarila.

Ne plašite se ako sve ne krene kako ste planirali.
Od mojih deset odluka od prošle godine ja sam samo četiri ostvarila sa uspjehom, ostalih šest ili sam radila djelomično ili uopće nisam. No to mi je bila dobra škola za ovu godinu jer sada znam da moram postaviti realističnije odluke, one koje zaista i mogu učiniti a ne odluke poput piti više vode koja je potpuno ne definirana i preopširna.

I odlukama postavite odluke.
Preopširne odluke neće nas dovesti baš nikuda. Zato si odluku trebate i definirati kako bi njezino izvršenje bilo puno lakše. Prošle godine za odluku sam si postavila da izdržim barem jedan 30o dnevni izazov koji na posljetku jesam no nakon dugog razmišljanja. Ove godine tu odluku sam povećala na najmanje dva no također sam definirala i kakve izazove želim, pa su se tako na mom popisu našli izazovi poput 30o dnevnog izazova o pozitivnosti i mnogih drugih izazova kojim radim na samoj sebi.
Na taj način znate što točno želite i tako će vaša odluka biti mnogo lakše ostvariva.



Kakve odluke postaviti i kako ?
Odluke postavljajte na osnovu onoga  što zaista želite, no budite realni prema samom sebi.
Ako za cilj odlučite da želite skinuti 20 kilograma, a do sada niste bili niti malo aktivni i imali ste u prošlosti problema sa gubljenjem kilograma onda se zapitajte koliko bi to moralo biti mjesečno. Kada shvatite da je jedan i pol kilogram stvarno previše za vas mjesečno jednostavno smanjite tu svoju odluku. Ako na kraju godine uspijete i više od svoje smanjene odluke to će vas motivirati puno više nego da ste si odmah na početku postavili preveliki cilj.

Što ako ne znam što zaista želim?
I sama sam se tijekom sastavljanja ovogodišnjih odluka našla u situaciji gdje nisam znala što si želim postaviti. Odlično rješenje je gledanje klipova po youtube-u ili pak čitanje raznih blogova. Mnogo kreativnih ideja se tamo nalazi koje samo čekaju da ih baš vi otkrijete zato što čekate, krenite.

Što kada tamo sredinom veljače zaboravim moje odluke i posvetim se nečemu drugome?
Upravo za takve slučajeve ja koristim kreativni dnevnik. To je jedna vrsta dnevnika koja služi da izrazi vašu maštu. Za njega vam je dovoljna obična bilježnica i nekoliko šarenih olovaka.  U njega možete stavljati sve od rasporeda utakmica, inspirativnih citata, ideja za vaše knjige, pjesme pa sve do novogodišnjih odluka. Neka to bude bilježnica koju ćete barem jednom tjedno otvoriti i tamo zateći svoje odluke, tako ćete se najbolje njih pridržavati i nećete na njih zaboraviti.



Što ako sam više vizualni tip i riječi mi mnogo ne znače?
Također je dobra opcija i napraviti neku vrstu postera ili kolaža ako niste veliki fanatik pisanja i napisanih riječi. Uzmite škare i gomilu starih časopisa i izrežite brojne slike koje vas privlače. Ako želite smršaviti onda ćete izrezati sliku nekoga u top formi ili pak neke opreme ili slično. Ako pak želite početi pisati onda će biti dobro da izrežete članke, knjige bilo što što vas asocira na vaše želje i odluke. Takvu vrstu kolaža postavite negdje gdje ćete ga svakodnevno vidjeti i tako sami sebe držati na putu za ostvarenje tih odluka ili ciljeva.



Kada bih morala sve sažeti u par rečenica vjerujem da ne bih mogla reći sve što je potrebno u vezi odluka, bile one novogodišnje ili sredinoaprilske. Ako nešto zaista želite, a niste sigurni kako to ostvariti, postavite si manje odluke koje će vas držati na tragu i u konačnici vam pomoći da ispunite svoj veliki cilj.
Dopustite mašti na volju i zaista odlučite nešto što će vas popraviti kao čovjeka, nešto što zaista dugo želite samo se niste mogli odlučiti kada da to napravite. Nema boljeg vremena od ovoga sada. Nova godina je kao nova knjiga. Zatvorite staru knjigu i zaboravite na prošlogodišnje neuspjehe. Počinjete od početka zato se potrudite da ovogodišnja knjiga bude ispisana lijepim uspomenama i još ljepšim uspjesima.

Nadam se da vam se svidio današnji post, koji je malo drugačiji od onoga što sam dosada objavljivala. Ako imate kakvo pitanje u vezi gore napisanog članka, slobodno mi se javite, a mi se čitamo opet uskoro.
Xoxo, Iva

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Potrošeni proizvodi ( empties)

Pozdrav svima Danas vam donosim potrošene proizvode koje sam potrošila tijekom proteklih par mjeseci. Proizvoda je zaista mnogo, ima i dobrih i loših stvari, no generalno ako sam ih potrošila morali svu biti dobri za barem nešto zar ne? Nadam se da ćete uživati u današnjem članku. Catrice cosmetics VOLUME Plus+ vodootporna maskara Maskara je bila odlična dok sam ju koristila. Lijepo je razdvajala trepavice i nije se grudala. Četkica nije bila silikonska već je imala kao lažne dlačice, ne znam kako bih ju bolje opisala. Jedno vrijeme, dok sam isprobavala drugu maskaru, nisam koristila ovu te se ona posušila i više joj nije bilo spasa. Vodootporna je i samim time mi nije ostavljala crne mrlje ispod očiju, tj. nije se trusila. Nisam sigurna za cijenu pošto sam primijetila da ju više nemaju na policama drogerija, no mislim da nije bila skuplja od 40kn.  miss Manga MEGA VOLUME maskara od Loreal'a  Maskara je bila solidna. Ovo mi je druga već koju sam potrošila i zaista

Offertissima, Vacom i Pepco Haul

Pozdrav svima Danas vam donosim još jedan haul. Pošto je sad to predbožićno vrijeme češće se i ide u neke veće kupovine, a trgovine nas privlače natpisima o velikim popustima akcijama i sličnim promotivnim programima. Ovoga puta nisu me uspjeli natjerati da potrošim više nego li sam to planirala. Da ne dužim puno prijeđimo na proizvode koje sam kupila. Pošto sam vozila majku kod doktora vrijeme dok ju čekam iskoristila sam kako bih otišla u Offertissimu i kupila par sitnica koje su mi bile potrebne, a najviše je bilo onih koje će mi trebati za snimanje i pisanje postova na blogu tako da uskoro očekujte nešto kreativno od mene. Ukrasnu foliju (3,90 kn) kupila sam kako bih imala podlogu za slikanje stvarčica tijekom ovog božićnog razdoblja. Božićne mašne (4 kn), ziherice (5 kn), kuglice (5 kn) i vakuum kukice (6 kn) kupila sam za božićno dekoriranje sobe. U mojoj košari se našla i četkica za zube (6 kn). Kada je majka bila gotova kod doktora odvezle smo se do Vacom-a gdje

Mini Avon haul/grupna recenzija proizvoda

Pozdrav svima Danas vam donosim recenziju Avonovih proizvoda koje sam kupila prije nekih mjesec dana. Uzela sam si vremena da proizvode isprobam kako spada i da vam donesem što kvalitetnije mišljenje o njima, uživajte. Avon care njegujuća krema za ruke sa glicerinom i bademovim uljem za normalnu do suhu kožu Kremica je zaista odlična, jedna od bolji koje sam dosad isprobala iz Avona. Hidratizirajuća je, no istovremeno nije masna i brzo se upija u kožu, te omogućava normalan rad ruku nakon manje od minute. Malena je i praktična te stane u svaku torbicu. Obožavam je nositi sa sobom kuda god išla jer je pakiranje zaista praktično, a formula koja se nalazi unutar pakiranja lijepo hidratizira moje ruke. Ja sam ju nabavila za 11 kn i kada ju potrošim definitivno ću naručiti novu. Avon care Hidratantni balzam za usne namijenjen suhim usnama-limitirano izdanje Radi se o veoma hiratizirajućem balzamu. Kada sam ga naručivala nisam čitala da je namijenjen suhim usnama,